לכל ילד או אדם בוגר הסובל מקושי לבטא את עצמו באופן מילולי, לכל מי  שהמילים הנאמרות והנהגות על ידו/ה באות לכסות על הקשיים הרגשיים ועל חוסר היכולת להגדיר ולתאר תחושות, לכל אותם ילדים ואנשים הכולאים את רגשותיהם ומחשבותיהם בגופם,  מוכנה ומזומנת שיטת הטיפול הנפלאה הקרויה: תרפיה באמנות.

 

מהי התרפיה באומנות?

 

זו שיטה טיפולית המאפשרת לכל מטופל/ת להביע באופן תת מודע, באמצעות מגוון של כלים אמנותיים, את תחושותיו ורגשותיו, להעלות זיכרונות מן העבר, לבטא את רצונותיו ולהתמודד עם קשיים וחששות המלווים
אותו בחיי היומיום.  במהלך הטיפול מסייע המטפל למטופליו להעביר את התחושות מהתת מודע החשוך למודע המואר ולגלות את עצמם מחדש: את הפחדים, החסמים והמחשבות השליליות מן הצד האחד  ואת היכולת החבויה בהם, לבטא ולהביע את עצמם בדרך אמנותית מן הצד האחר. איזו הקלה! אפשר סוף סוף לנשום לרווחה!

 

חשיבות ההבעה

 

כשהדרך להבעה חסומה נוצר מחנק באזור הגרון או לחץ נשימתי שסופו להתפרץ, אם על ידי היווצרות ליקוי שפתי / גופני, אם על ידי, אלימות והתנהגות בלתי הולמת ובלתי חברתית, אם על ידי מחלה. בחוסר היכולת להתבטא טמונים הזרעים לאיבוד שליטה ולחבלה חמורה בגוף, בנפש ובסביבה. האדם קיבל את האוצר המופלא ביותר, קרי: המילים, וזאת לא כדי להימנע מהשימוש בהן, אלא כדי לחלוק את רגשותיו, מחשבותיו וסיפור חייו ולרקום יחסי רעות, חברות ומשפחתיות. עודדו את ילדיכם להתבטא, הטו אוזן קשבת לדבריהם, הגיבו והתייחסו לנאמר, ותרו על הביקורת והשיפוטיות והרבו בדברי שבח. כשיש קושי בביטוי המילולי, אפשרו לילדיכם להביע את עצמם בדרך אמנותית המחלצת אותם מהחשיכה ומוציאה את אישיותם המורכבת לאור.  השילוב עם עולם הפסיכותרפיה, מאפשר לפענח את התוצרים האמנותיים, להבין את פשר החרדות, פשר ההתנהגות המוחצנת או המופנמת ופשר ההסתרה העיקשת של הרגשות המוצאים את ביטוים ביצירה האמנותית.

 

תמרורי אזהרה

 

כאשר הורה אינו מסוגל ליצור יחסי קרבה עם ילדיו או עם בן/בת זוגו, כאשר הוא לא מצליח להביע רגשות ולהתבטא בפתיחות ובנועם,  כדאי למהר ולטפל בנושא. אם אחד הילדים לוקה ביכולת זו מהרו והעלו אותו על סירת ההצלה הטיפולית, שתביא אותו לסביבה תומכת, מוקירה ומעודדת, סביבה שתעניק לו כלים עוצמתיים ובלתי מאיימים להביע את תחושותיו ולהתבטא.

 

התהליך היצירתי

 

חומרי היצירה נבחרים על פי נטיות הלב של המטופל/ת: עפרונות, טושים, חימר, פלסטלינה, בדים, חול, קמח ומים ועוד, כיד הדמיון הטובה של המטפל  שכישוריו האמנותיים הביאוהו  לתחום המופלא הזה.  המפגש עם החומר מעלה תכנים רגשיים הבאים מכיוונים שונים. לדוגמה:  עבודה עם חומר נוזלי שהשליטה עליו מצומצמת תגרום לילד/ה להגיב באופן שונה מעבודה עם עפרונות הניתנים לשליטה. דרך עבודה שכזו אפשר ללמד את הילד/ה כיצד להתמודד עם מצבים שאין עליהם שליטה.

התהליך היצירתי יכול להיות ספונטני וחופשי, או מונחה על ידי המטפל שיזמין את המטופל/ת  ליצור שיח עם דמויות שהוא צייר או יצר, ולבדוק אילו תחושות הן מעוררות בו ואת מי הן מייצגות. המטפל יכול להעלות שאלות כגון: מיהו הדוב השחור המפחיד שנמצא בתמונה? מדוע  הוא מפחיד? מה הוא יכול לעשות? ועוד. דרך הטיפול ניתן לגעת בנושאים רגישים וטעונים ולהבינם בצורה נהירה יותר מאשר דרך המילים הישירות. התוצר האומנותי משמש כהד ועדות לאירועים ולחוויות המוטמעים בילד/ה ובד בבד הוא עשוי להוות מקור לנחמה. עם פיתוח היצירתיות האמנותית, מתפתחת היצירתיות המחשבתית, ואט אט צומחת וגדלה היכולת להתבטא גם בצורה מילולית. כל יצירת ‘יש מאין’ כמוה כמעשה הבריאה. כוח מופלא שניתן לבני האדם, מתנה שאין גדולה ממנה לחיים משמעותיים ומאושרים.

 

תוצאות הטיפול בהבעה ויצירה

 

  • חיזוק הביטחון והעלאת הדימוי העצמי הנמוך
  • השקטת התפרצויות זעם ותסכול
  • שיפור יכולת הלמידה הקשב והריכוז
  • שיפור התקשורת הבינאישית
  • התפתחות אישית ושיפור המיומנויות האישיות
  • שיפור הקשרים המשפחתיים בכלל והידוק הקשר בין הורים וילדים בפרט
  • התגברות על מצבי טראומה ופוסט טראומה
  • התמודדות והתגברות על חרדות

 

השמחה שלנו

ב’שערי הצלחה’ אנחנו עדים ליצירות מופלאות שיוצרים המטופלים, לכישרונות שמתגלים, לשמחה, לביטחון, לרוגע ולאיזון הרגשי שמעניקה ה’תרפיה באמנות’  לילדים ולבוגרים כאחד. אשרינו שזכינו לכך!